Sisteme

Sub semnul sistemului, multiple entitati se unesc ca un singur tot si reusesc sa faca faca ceea ce nu pot face singure: sa functioneze. Fara apa nu exista sete, fara lumina nu exista ochi, fara comic nu exista ras.

Fie ca e vorba de fizica, biologie, psihologie sau social, traim intr-o lume guvernata de sisteme. Depindem de ele si ele de noi. Ce faci acum e interconectat cu alte 100 de evenimente si persoane, care iti trimit in mod continuu feedback. Si acel feedback te modeleaza ca persoana. Ca sa fiu mai concis o sa dau un exemplu: un ochi vanat e un feedback destul de convingator ca sa te apuci de sala. Fie ca pt o luna sau pt un an, te afli sub influenta sistemului care te „updateaza” in functie de situatia in care esti. 1 update avaible:  „Ai luat bataie, esti slab. Du-te fa (la) sala.”

Te lasa prietena/prietenul si brusc devii mai sociabil/a, iti suni prietenii si devii ala care iese tot timpul. Toti stim asemenea exemple. Un prieten bun, iesit de sub radarul sociabilului intr-o epoca de mult apusa, reapare printre cei vii cu o expresie care spune „Hey baieti! Ce am pierdut pana acum?” Poate ca e un lucru bun. As numi aceste update-uri ale sistemului cu un singur substantiv: adaptare.

Daca sistemul e cel care te tine la curent cu schimbarile produse in jurul tau, tot el e cel caruia trebuie sa ii platesti tributul dependentei. Esti liber atat timp cat libertatea ta nu deranjeaza libertatea mea. Si aici vine problema. Care libertate? Actiunea ta, pt binele lui A, ineluctabil va trezi animozitate din partea lui B. Invidie, gelozie. De ce el si nu eu. Si atunci trebuie sa nu neglijezi pe nimeni din sistemul tau. Sa il multumesti si pe A si pe B si sa menti un echilibru precar. Sa faci concesii. Adica sa lasi de la tine. Sa transformi actiunea care era la inceput ceva, in altceva modelat dupa feedbackul dat de B. Sistemul te schimba. Niciodata nu esti ceea ce ai vrut initial sa fi. De aici si vorba „spune-mi cu cine umblii ca sa-ti spun ci esti”. Tu nu esti tu. Tu esti cei care te influenteaza. Tu insuti ai fi daca ai trai in paduri. Si atunci ai fi doar un animal.

Reclame

Un gând despre “Sisteme

  1. Foarte tare post! intradevar asai.. sistemul a schimbat oamenii pentru ca ne-a impus sa facem tot ce ei au dorit! Noi ar trebui sa fim NOI ! si sa nu ne lasam ghidati de altii…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s