De ce saracii sunt saraci si bogatii sunt bogati

moneyIn primul rand mi-e ciuda ca nu mai gasesc filmuletul cu acelasi nume. Explica vizual si concis subiectul in cauza si oferea un spectru larg de comprehensiune.

Cu alte cuvinte saracii sunt si raman saraci pt ca nu au din ce sa se imbogateasca. Sunt educati prin cultul muncii: „Du-te si munceste, numai asa poti avea bani.” Din nefericire societatea de consum este facuta in asa fel incat acestia nu vor reusi niciodata sa agoniseasca (cresterea constanta a preturilor, taxe, nevoi)  iar de aici rezulta necazurile si mizeria ce preced insuficienţa permanenta a banilor. Un alt fapt este ca cei saraci nu pot invata de la cei saraci cum sa se imbogateasca. Contrariul ar insemna ca la birtul „Gât sucit”, printre halbele de bere, manele si mirosul de urina, sa se discute despre politica de promovare sau despre conturile investitorilor la bursa.

Pe de alta parte cei bogati sunt bogati pt ca sunt mostenitorii unor oameni bogati ori s-au casatorit cu oameni bogati. Bineinteles ca au existat si cazuri exceptionale, desi nu intalnim prea des castigatori la lotto sau ciobani deveniti miliardari. Cei bogati au resursele cu care pot face si mai multi bani. Ei merg pe principiul „Nu muncesc eu pt bani, ci banul munceste pt mine.” De aici cultul de a investi banii, de a nu-i „tine pe loc.” Bogatii au legaturi cu alti oameni de succes, asadar acces la informatii si retete de succes.

Bineinteles ca e posibil ca descendentii unei familii instarite sa ajunga de-a lungul a catorva generatii in clasa muncitoare si invers. Si bineinteles ca exista si exceptiile de mai sus, dar care sunt practic o anormalitate in societatea umana. Cunoscute sunt cazurile in care castigatorii la loto si-au risipit banii doar in cativa ani. Sau cazul lui Becali care, desi ajuns bogat prin ale sale scheme, este in fond tot o persoana cu deprinderi ale unei paturi sociale inferioare. Cei saraci nu stiu sa fie bogati. Dati-i unui cersetor 10.000 de euro. Nu va sti ce sa faca cu ei …

Inchei cu un citat al lui Nietzsche: „Saracii se lupta cu mizeria, elita se lupta cu plictisul. Fericita clasa de mijloc.”

Reclame

2 gânduri despre “De ce saracii sunt saraci si bogatii sunt bogati

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s