De ce sa NU te uiti la TV: Superstaruri, MTV si telenovele.

S-au facut nenumarate studii care au aratat ca modelele pe care le vedem la tv, ne distorsioneaza perceptia in legatura cu ceea ce este normal in propria noastra viata. Iubitii si iubitele, brusc se uratesc dupa ce urmarim 2 ore un film cu Carmen Electra sau Brad Pitt. Iar tu te simti simplu si imperfect in comparatie cu superstarul pe care il invidiezi din partea cealalta a tubului catodic.

MTV

si programele din aceasta categorie sunt destinate tinerilor care cauta un model dupa care sa se identifice. Din pacate ofera, deseori, un model bolnav, pe care adolescentul il urmeaza neconstientizand ca ceea ce e cool nu este neaparat si bine. La MTV Cribs sau la My Sweet Sixteen ti se flutura in nas opulenta unor personaje care duc un mod de viata exagerat, iar daca ai ghinionul sa ai 13-15 ani, mai devreme sau mai tarziu o sa le arunci arunci in carca parintiilor vina ca nu aveti masina, casa cu etaj, o plasma in sufragerie sau 5 Xbox-rui.

Deasemenea in majoritatea videoclipurilor, protagonistii canta catarati pe capota unei masini de lux, imbracati in cele mai extravagante carpe, in fata unui decor care inspira rafinament si clasa inalta sau pur si simplu, intr-un loc in care tu nu vei ajunge niciodata.

Superstarurile.

Ii admiram pentru situatia lor materiala, pentru ce fac pe scena sau pe ecran si pentru cum arata, dar nu realizam ca inconstient noi comparam. Exact ! Fara sa vrem, ne gandim la situatia noastra comparata cu a lor, iar diferentele sunt deprimante.Vrem sa fim ca ei, dar ii uram pt ca nu putem. Ne amarasc viata cu insasi prezenta lor la tv, reamintindu-ne cat de invizibili suntem noi ca indivizi si cat de putin avem in comparatie cu ei. Aici se creaza o vulnerabilitate, de care marketing-ul profita. Deseori consumam produse ca sa compensam acest dezechilibru: o vedeta a baut nu stiu ce brand de wiskey in reclama x ; vom fi mai aproape de acel personaj, consumand produsul promovat.

Un alt fenomen nascut pentru a elibera aceasta tensiune adunata in fata bogatiei personale si materiale a unor celebritati, este presa de scandal. Ne simtim mai bine cand stim ca aceste personaje aproape dumnezeiesti au defecte si au parte de necazuri ca restul oamenilor. Este ca un fel de razbunare pentru succesul afisat cu infatuare. Literatura de scandal este cea mai cautata in randul maselor. De ce credeti ca OTV are un succes enorm?

Telenovelele.

Sunt niste mizerii nascute pe taram spaniol, care ofera un spectacol cabotin, divertisment frivol, pentru oameni de o calitate discutabila. Fernando e mereu frumos si bine facut, Mari Cruz are mereu sanii mari, iar Vasilica care se uita la telenovele are mereu curul mare, acnee pe fata si visul ei e sa se casatoreasca si sa faca multi copii.

Anunțuri

4 gânduri despre “De ce sa NU te uiti la TV: Superstaruri, MTV si telenovele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s