Teoria relatiilor

De ce unele relatii dureaza mai mult si altele mai putin? Ei bine, un cuvant greu de spus il are insusi motivul pt care doresti o legatura cu persoana respectiva. Atunci torni fundatia pt viitoare relatie (daca vrei una), atunci construiesti pilonii principali care vor sustine pe viitor legatura dintre parteneri.

Iar de-a lungul relatiei, vei adauga alti piloni care vor sustine in tandem cu cei principali relatia. In schimb acesti piloni sunt artificiali, slabi si se pot derama cu usurinta. Cu cat cunosti o persoana mai bine, fie te va determina sa mai adaugi cate un pilon la fundatie, fie va mai adauga cate o greutate deasupra. Acesti piloni imaginari reprezinta motivele pt care vrei sa lupti si sa mentii o relatie cu partenerul. Greutatile ce apasa asupra acestor piloni sunt aspectele negative ce duc spre incheierea relatiei.

Voi da cateva tipologii de relatie in viziunea acestei teorii.

Pilonii rosii sunt motivele principale pt care alegi partenerul, motivele pt care spui „da, vreau sa il/o am langa mine”. Deobicei aceste motive initiale sunt si cele care ne fac sa ne indragostim, in cel mai intens caz.

Pilonii albastrii sunt motivele ulterioare care se nasc din atasamentul si obisnuinta fata de partener. Cu timpul pilonii rosii pot sa cedeze, datorita uzurii, in schimb construim diferite motive pt care sa iubim si sa pastram partenerul. Aceste constructii ii reprezinta pilonii albastrii, care de obicei nu sunt la fel de puternici si incarcati cu pasiunea de la inceput.

1.Relatia perfecta

Pilonii rosii: atasamentul partenerului fata de tine este autentic si te face sa te simti iubit, mentalitatile partenerilor sunt perfect complementare ceea ce naste o abundenta de subiecte si aspecte asupra carora sa discutati, partenerul are darul de a te face sa treci prin momente unice.

Acesti piloni rosii sunt motivele puternice pt care te indragostesti de persoana respectiva. Incepi o relatie si evident vor aparea si neintelegeri. Insa de-a lungul timpului tu vei adauga acesti piloni albastrii care vor ajuta sa sustina acea imagine de care te-ai indragostit.

Pilonii albastrii: iubirea, obisnuinta, lucrurile pe care le faceti impreuna, prietenii comuni etc.

Evident relatiile sunt mai mult sau mai putin perfecte in functie de ritmul in care se construiesc acesti piloni. Daca neintelegerile apasa asupra relatiei inainte de a adauga alti piloni, acea imagine de care te-ai indragostit s-ar putea sa se farame treptat asa cum se va intampla si cu pilonii.

2. Relatia miraj

Pilonii rosii: partenerul arata bine, partenerul are un aer misterios si e inteligent, partenerul este diferit fata de ceilalti.

Vom avea un exemplu in care impactul intalnirii a doua persoane este la fel de puternic ca in primul exemplu. Faptul ca ne-am indragostit de persoana respectiva si am construit suficiente motive puternice (piloni rosii) ca sa o idolatrizam, nu asigura si longevitatea relatiei. Este posibil sa mentinem aceasta imagine pura a partenerului, dar ca orice lucru, pilonii rosii se degradeaza cu timpul fara aditionarea unor suporturi ulterioare.

Dimpotriva, partenerul poate adauga piedici si obstacole, greutati si aspecte negative care ingreuneaza suportul celor 3 piloni (in cazul nostru) si care – fara sprijinul pilonilor albastrii – vor aduce la revarsarea acestor greutati aducand cu sine incheierea legaturii afective dintre parteneri. De asemenea imaginea de care ne-am indragostit se dovedeste a fi un miraj de care ne-am lasat pacaliti. Odata ajunsi in desert vedem ca nu este apa, doar nisip.

3. Relatia tensionata

Pilonii rosii: de teama singuratatii iti alegi un pertener fara prea multe pretentii // vrei sa fii in rand cu lumea // vrei sa faci pe cineva gelos

Ei bine, in cazul acesta avem un singur pilon (cu o varianta din multe altele pe care nu le-am exemplificat) care sustine viitoarea legatura. Ei bine, existenta unui singur pilon rosu, arata lipsa pasiunii fata de parteneri (sau fata de unul din ei). Relatia se creeaza de mantuiala, mai pe romaneste si merge pe ideea de ce o fi o fi. Nu este nicio flacara care arde cu putere, nicio sclipire.

Asta este relatia comuna, cel mai des intalnita, legaturi imperfecte soldate deobicei cu incheierea relatiei. Insa situatia asta poate lua 2 drumuri diferite.

A. O relatie fragila cand nu ai motive suficiente sa adaugi destui piloni albastrii, astfel incat si cele mai mici divergente pot derama relatia. In functie de cate motive iti da partenerul pe parcursul relatiei, vei adauga pilonii care sa sustina legatura. Spre exemplu daca ti-ai facut prieten/a doar ca sa nu mai fi singur/a si mai apoi gasesti tu motive de care sa-ti placa de partener, incercarile la care va fi supusa relatia vor crea tensiune asupra fundatiei, iar daca tu nu ai adaugat suficienti piloni albastrii, acel singur pilon rosu nu va fi in stare sa tina relatia.

Vei ajunge la concluzia, „mai bine singur decat sa-mi mai fac nervi. pt ce sa-mi manc rabdarea doar ca sa fiu in rand cu lumea?!” si iata, pilonul rosu cedeaza. Daca ar fi fost mai multi piloni rosii, atunci si rezistenta ar fi fost mai puternica „imi manca nervii, dar pe de alta parte este o persoana unica si inteligenta, ar trebui sa regandesc situatia„. Deci iata importanta pilonilor rosii.

B. O relatie puternica in care vom vedea importanta pilonilor albastrii. Partenerul, ales din aceleasi motive nu tocmai pasionale, se va dovedi in mod suprinzator o persoana de calitate, iar cu timpul tu vei avea destule motive incat sa adaugi nenumarati piloni albastrii. Acestia vor fi atat de numerosi, incat impreuna vor avea puterea si rezistenta pilonilor rosii – care nu au fost prezenti la inceputurile legaturii -, dar care acum fac fata unor greutati destul de mari.

Tensiunea din aceasta relatie depinde de cat de repede si in ce numar pilonii albastrii vor veni in ajutorul acelui pilon rosu.

Anunțuri

6 gânduri despre “Teoria relatiilor

 1. conceptul meu de relatie perfecta: partenerul/ partenera se intampla sa te iubeasca ca o vaca proasta si imbecila/ bou gay si batut in cap, iar tu NU SIMTI NIMIC PT EA/EL, deci in cazul cand va despartiti ti se falfaie in toate partile, iar in cazul in care mai ramaneti impreuna ti se falfaie si mai tare pentru ca ai ce f***

  1. Bine ai zis: conceptul tau. 😛 In cazul expus de tine, tine nu iti pasa, si te-ai combinat cu el/ea doar de dragul de a fi cu cineva. Deci relatia este sustinuta de un singur pilon rosu si ala fragil. Nu iti pasa de tip/tipa si nu adaugi niciun suport mai departe. Eventual adaugi greutati care sa apase fundatia relatiei. In schimb partenerul te iubeste si adauga de unu singur piloni albastrii, intre timp tu adaugi greutati. Dar in final va ceda si te va parasi.

  1. Sincer, nu vad cum s-ar putea ca teoriile lui sa fie patentate (rog a se consulta DEX – a patenta 🙂 ). In cel mai bun caz, validate. Si dc tot vorbim despre teorii, se poate adera la o anumita teorie sau se poate ataca. Dar nu de dragul atacului – cu argumente. Si daca vrei sa pui sub semnul intrebarii o teorie, ar fi bine sa aduci in loc o alta care sa-ti sustina argumentele.
   Bine…asta atunci cand vorbim despre teorii.
   Si acum te (va) intreb….despre ce vorbim in cazul articolului de mai sus?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s