Gollum-ul de langa tine

Terminand cele 12 ore din maratonul Lord of The Rings, am ramas cu o idee foarte interesanta. Mai exact cea legata de personajul Smeagol, Gollum-ul obsedat de inel, acea creatura demna de mila, manipulativa si in aparenta inofensiva. Si am realizat ca fiecare dintre noi intalnim in viata, mai devreme sau mai tarziu un astfel de personaj, un Gollum.

Gollum-ul poate lua orice forma, poate fi un coleg de lucru, o cunostiinta, un prieten, oricine. Ca si in film, increderea in acest personaj este castigata de-a lungul timpului, unde Gollum incearca sa construiasca o prietenie manata de un obiectiv stiut numai de el.

1. Golum e nefericit. Numai o persoana nefericita este in stare de marsavie. Pt Gollum nu exista prietenie, ci doar supravietuire. Conceptul sau este „mananca sau fii mancat” si e pregatit oricand sa te atace pe la spate.

2. Golum vrea ceva ce tu ai. Fie ca a descoperit de la bun inceput, fie ca descopera pe parcurs, Gollum va folosi falsa prietenie sau amicitie drept paravan pt tradarea sa din urma, atunci cand va face „marea miscare”. De asemenea, in demersul acestei „opere” el poate activa mai devreme, gradual, bineinteles cu riscul de a fi descoperit in timp.

3. Golum este perfid. Va incerca prin firea sa manipulativa sa-ti intre in gratie. Atat tie, cat si persoanelor apropiate tie. Armele sale sunt minciuna si manipularea. Dualitatea sa va oscila intre acte de marsavie, atunci cand imbarliga croindu-si drum spre propriile sale obiective, si statutul de victima atunci cand este descoperit. (In Lord of the Rings, nu odata mi s-a facut mila de acest personaj ambiguu, care in final si-a dat arama pe fata in actul sau final de a pune mana pe inel.)

4. Pentru o perioada poate se va lasa acaparat de aceasta „prietenie” pe care a construit-o. Asta nu poate decat sa il ajute sa-si joace rolul cat mai autentic, iar propiile sale scopuri il vor readuce spre calea tradarii.

5. Gollum este un personaj de sine statator. Are un caracter slab si slabiciunea lui il va urma mereu. Daca ajungi sa crezi in cainta sa, nu ai facut decat sa cazi intr-unul din siretlicurile lui. O atitudine de genul „iarta-ma, gata, nu mai fac” se vor incheia cu un cutit in spate imediat dupa ce te-ai intors iertator. (Frodo a crezut in vindecarea lui Smeagol, insasi Smeagol a crezut in asta, dar caracterul si natura sa l-au impins in ultimul sau act de tradare, care incheie si actiunea filmului)

6. Arma Gollum-ului este tradarea. Si nu exista tradare daca nu investesti incredere. Asadar, odata descoperit, Gollum-ul trebuie privat de incredere. Dupa cum am zis mai sus, nu exista cainta pt aceasta creatura.

Cum depistati un Gollum? E foarte greu, avand in vedere ca va iesi la iveala din persoanele la care nu te astepti. De obicei Gollum este o persoana foarte schimbatoare si dubioasa. Iti da senzatia de „ceva nu e in regula”. Are un ton pasiv-agresiv, prea mieros, cu o politete fortata care ascunde rautate si ranchiuna. Vei observa ca subiectele sale preferate sunt alte persoane si e mereu curios despre detalii care in mod normal nu se cer.

Cand depistati un Gollum? Descrierea de mai sus este doar un „headline” si aceste persoane sunt cei mai buni candidati pt postura de Gollum. Insa tradarea poate veni de unde nu ne asteptam, mai ales ca investim incredere in acele persoane.

Cum procedati?  Daca avem cap, nu ne incredem in persoane dubioase. Si daca avem si mai mult cap, taiem capul Gollum-ului odata ce l-am prins asupra faptului, in ciuda statutului de victima pe care il pretinde. Lipsa unei atitudini intelegatoare este o reactie normala de precautie impotriva acestei creaturi.

Daca acesta a ajuns in stadiul final si a obtinut ce a vrut de la tine, va renunta la orice mascarada si isi va da in vileag atitudinea sa reala fata de tine. Se va lepada de tine, te va scuipa in cap si se va pisa pe mustrarile tale. In ambele cazuri, prins sau neprins, va incerca sa linisteasca apele printr-un „hai sa discutam, sa ne intelegem etc.” pt a evita o eventuala vendeta din partea ta. In cazul din urma, esti cu banii luati si futut in cur, iertarea este asteptata de la tine ca o ultima dovada ca esti un fraier absolut.

Anunțuri

4 gânduri despre “Gollum-ul de langa tine

  1. imi place ca pe la sfarsit ai devenit tot mai pornit pe tema asta…ai inceput sa te manifesti prin cele mai „frumoase” cuvinte ;))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s