Ce este o memă?

Termenul de memă, introdus în anul 1976 de către Richard Dawkins, se referă la o unitate de informație culturală, capabilă de a se propaga de la o minte la alta. După Dawkins, memele pot fi fragmente de idei, limbaje, melodii, linii ale modei, abilități, valori morale și estetice sau orice altceva. Mema se autopropagă ca o unitate de informație culturală, si se comportă sub multe aspecte asemenea unei gene (unitate de informație genetică). – sursa wikipedia.

Mai pe Romanian, o memă reprezinta un personaj, o situatie, o idee sau un simbol devenite popular. Sunt atat de populare incat nasc la randul lor alte versiuni, parodii sau imitatii.

Exemple de meme romanesti avem căcălău. Iata cateva de referinta. Fac pariu ca 99% din voi le stiti.

Cetateanu frantuzit          Perversul de pe Tg.Ocna             S-a rupt un burlan                Nu stiu d-astea.

Taranul in Spania             6 cai frumosi                           … deci ma intelegi                  3 in p*la mea

Unele meme devint atat de populare incat sunt mediatizate in mainstream. De exemplu Perversul de pe Tg. Ocna a aparut la GSPTV boxand pentru a face rating. In multe emisiuni s-a folosit expresia „nu stiu d-astea” pentru a se face o gluma. Iar Adi Despot s-a folosit de interviul sau devenit memă pentru a face un clip publicitar

Ce face memele atat de speciale este faptul ca devin populare pentru umorul pe care il contin sau situatia inedita, ele fiind alese de popor, de cei simpli si nu sunt impuse de mass-media sau marketing, asa cum se intampla cu marcile sau brandurile. Memele sunt spontane, originale, autentice … in mare parte.

Si spun asta pentru ca mai nou, marketing-ul a vazut oportunitate si si-a bagat coada si in aceasta nisa. Astfel apar meme facute la comanda care sa promoveze pe ascuns anumite site-uri sau servicii. Un exemplu, mai putin cunoscut in Romania, este Boxxy.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s