Chestii despre perseverenta

Perseverenta este acea insusire care ne confera taria caracterului. Deobicei oamenii perseverenti sunt oamenii puternici, cu o inteligenta emotionala ridicata, care stiu sa-si canalizeze forta interioara pentru a duce la bun sfarsit un lucru. La polul opus sunt oamenii slabi, care renunta usor la un proiect, fie din deznadajduire, fie din nerabdare, fie la intarzierea aparitiei rezultatului imediat.

Perseverenta este alimentata de o motivatie de lunga durata sustinuta de imaginea unui tel indepartat. Aceasta motivatie din spatele perseverentei este calitativa si arde ca o flacara mocnita, mereu pregatita sa dea un impuls atunci cand se ivesc obstacole. Telul sau destinatia sunt mereu principalul promotor al aceste motivatii, iar cat acesta exista, va exista si perseverenta.

Perseverenta unui om este incercata de mai multe etape:

1. Entuziasmul. Cu cat acel avant de inceput este puternic, cu atata se poate stinge mai repede motivatia care – comparata-  la mijlocul drumului nu va parea atat de puternica pe cat era la inceput.

2. Obstacolele neprevazute. Spre indeplinirea unui tel, suntem pregatiti psihic sa infruntam anumite obstacole. Dar cum firea lucrurilor face ca neprevazutul sa intervina mai mereu, vor exista anumite momente care ne-ar da peste cap ceea ce am planuit initial. Multi renunta in acest moment.  Perseverenta este mai necesara ca niciodata.

3. Indoiala celorlalti. Intelegandu-ti scopul pana la un anumit nivel, ceilalti nu ii vor acorda valoarea pe care i-o conferi tu si de aceea vor renunta inaintea ta, neavand motive sa investeasca motivatia de care dai tu dovada. Iti vei auzi vorbe precum „nu vezi ca nu merge, de ce nu o lasi balta?” sau „nu cred ca reusesti, vad ca te chinui de mult timp si tot nu i-ai dat de capat.”

4. Indoiala proprie. Nu dureaza mult pana propriat-ti indoiala incepe sa urmeze indoielile celorlalti. Acum cauti solutii, nu cu acea curiozitate la inceput, ci cu deznadejde si cu un aer intrebator „oare mai exista solutii?

5. Impasul. Este momentul de stand-by. Cand te opresti si nu mai gasesti nici o cale, nicio solutie, nici o varianta. E momentul in care ti-e ciuda pe perseverenta ta, ti-e ciuda ca nu vei afla niciodata daca ar functiona ceea ce ti-ai propus. Tot ce ramane este un semn de intrebare.

6. Semnul din Cer. Metaforic numind-o, aceasta etapa este cea care da cea mai mare satisfactie, etapa care recompenseaza perseverenta intr-un mod magic. Cele mai bune solutii vin necautate. O persoana vorbind despre un subiect total diferit iti poate da o idee. Sau o anumita imagine te poate inspira, fara sa astepti asta de la ea. Multi artisti sau oameni de stiinta, au gasit solutii la problemele lor atunci cand au intors spatele framantarii si si-au luat un moment de respiro. Eu insumi am patit sa ma framant cu anumite probleme, iar dimineata pur si simplu m-am trezit cu solutiile in cap. Este uimitor cum creierul lucreaza in subconstient, chiar si atunci cand dormim.

7. Atingerea telului. Fie ca functioneaza, fie ca nu, ai atins acel punct in care ai vrut sa ajungi. Certitudinea este de partea ta, indiferent de rezultat. Principala satisfactie este ca ai eliminat orice dubiu, iar sentimentul de renuntare inceteaza sa te mai bantuie. Acest punct este victoria in sine a perseverentei.

X. Obsesia. Este partea patologica a perseverentei. Anumite lucruri nu pot fi incercate, iar anumite teluri se dovedesc a fi inexistente sau ireale. Atunci e momentul sa ne oprim. In unele cazuri, aceasta perseverenta oarba, cu numele de obsesie, motiveaza persoana sa indeplineasca ceva ce nu exista. Iar aceasta motivatie patologica catre un scop inexistent pare a se alimenta din insasi dovada inexistentei acestui scop. Obsesia este atat de fixata in a demonstra contrariul incat partea rationala a personalitatii este eliminata aproape in intregime. Aceasta cautare oarba este ineficienta, consumatoare de resurse si daunatoare.

Anunțuri

2 gânduri despre “Chestii despre perseverenta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s