Portret: Agariciul

Este maruntul care vrea sa fie măreţ. Inteligent cât să realizeze că îi stă in putinţă să manipuleze, tinde, ca toţi ambiţioşii, să işi construiască o imagine de succes, de om puternic. După cum spunea şi Horaţiu în decalogul său, această mască falsă este greu de întreţinut şi la un moment dat îi va cădea de pe faţă,  rămânând cu adevarata sa expresie, cu trăsături feminine, cu ochi ranchiunoşi şi sprâncene arcuite. Aşa mi-am descoperit şi eu agariciul, călcând pe masca spartă în faţa uşii mele, o ocazie deosebit de fructuoasă pentru a-l studia.

La fel de goală ca o fântână secată, personalitatea sa este un construct format din ambiţii si năzuinţe. Imbracă o imagine pe care nu o are, dar spre care aspiră. El este un Don Juan mioritic, stă cu 5 deodată, dar asta numai în ochii naivelor fără majorat.  Probabil pentru ca nu este destul de ager încât să mintă minţile superioare.

Simţind greutatea măştilor sale, e adesea invidios pe succesul real al altora, un succes pe care el doar îl pretinde ca il are. Şi asta îl indeamnă să mintă şi mai mult. Asemenea oamenilor mici, se laudă cu hârtii europene primite de la maică-sa. Deşi nu mă miră să fie la fel de sărac ca şi spiritul lui, căci bogăţia lui constă doar în promisiuni. Datorită nărozeniei si prostiei cu care încearcă să-şi facă loc în societate şi-a câştigat titlul de ‘agarici’.

Reclame

3 gânduri despre “Portret: Agariciul

  1. Sa fiu sincer cu voi acum chiar mi se spune agarici(porecla) de cand eram mic la vreo 12 – 13 anisori, am inteles dea lungul anilor ca era chiar si un pilot agarici .., apoi ca era un comedian pe la curtile imparatilor de prin antichitate, si acum si asta !Tare de tot ha ha ! Multam frumos !

    1. Portretul e facut dupa o anumita persoana sau o anumita tipologie, numele in sine este doar un cod dupa care pot fi identificate aceste portrete, asa ca poti sta linistit daca nu te regasesti in descriere.:)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s