Gândeşti pe măsura vocabularului tău.

S-a demonstrat ştiinţific şi este cât se poate de adevărat acest fapt. De multe ori purtăm dialoguri interioare cu noi înşine. Folosim limbajul pentru a crea raţionamente, pentru a lua decizii sau a analiza o situaţie. Un vocabular dezvoltat poate oferi o gamă mai largă de soluţii, exprimate prin limbaj. Cu alte cuvinte, îţi poţi exprima gândurile mai clar şi mai uşor.

O persoana limitată nu este în stare să rezolve o situaţie conflictuală, spre exemplu, cunoscând 500 de cuvinte. Se va împotmoli in vorbe, le va repeta, adesea folosind ticuri verbale precum ‘frate’ sau ‘nu ştiu’, mai grav, va ajunge sa repete aceeaşi propoziţie şi in final aceeasi idee, ceea ce ii va aduce înfrângerea in conflictul de idei. Nu ştiu dacă aţi observat o cearta intre doi limitaţi (adesea la OTV, la ţară  sau pur şi simplu intre doi proşti) când işi repetă unul altuia aceleaşi comenzi, idei sau păreri ” -De ce nu vi!? -Pentru că nu vin! -Păi de ce ?! -Pentru că nu vreau!  -Păi hai vino! – Nu mă, nu vreau să vin ”. O astfel de discuţie imbecilă dă adesea impresia unui lătrat haotic, din care nu înţelegi nimic.

Pe de altă parte, un vocabular dezvoltat te va ajuta să găseşti soluţii imediate, îţi oferă resursele pentru a ieşi dintr-o situaţie dată. Ştii cum să vorbeşti şi ce cuvinte să foloseşti cu o persoană agresivă pentru a nu o enerva şi mai tare. Ştii cum să duci discuţia in aşa fel incât sa nu degenereze, ai de unde să alegi cuvintele potrivite. De asemenea, inzestrat cu un vocabular bogat, iţi poţi permite să fii persuasiv, să formulezi idei cu care să convingi persoana respectivă.

Vocabularul reprezintă nişte ochelari care te ajută să vezi şi sa înţelegi subtilităţile, detaliile si oportunităţile. Cu cât e mai bogat, cu atâta vei observa mai multe, vei înţelege mai mult şi mai bine lucruri care altora le scapă, vei fi capabil să deschizi ochii şi să-ţi formulezi propriile idei despre tot ce te incojoară.

Anunțuri

2 gânduri despre “Gândeşti pe măsura vocabularului tău.

  1. Nu știu dacă poți trasa o dependență directă între lărgimea vocabularului unei persoane și complexitatea ideilor pe care le poate formula și a conceptelor cu care poate opera. Poate atunci când singura metodă de-ați însuși respectivii termeni era să lecturezi texte de specialitate și să discuți cu cei care le-au scris/studiat. Adică atunci când n-avea fiecare persoană cel puțin un dicționar imens care stă să rupă masa, cu atât mai puțin când există resurse precum Wikipedia sau thesaurus.com sau chiar dexonline.

    Am observat de multe ori că densitatea termenilor mai puțin uzuali este folosită de cele mai multe ori ca o cârjă, sau chiar o mască, de către oameni care nu au nimic cu adevărat important sau pertinent de spus. Mai ales în online.

  2. „Nu știu dacă poți trasa o dependență directă între lărgimea vocabularului unei persoane și complexitatea ideilor pe care le poate formula și a conceptelor cu care poate opera.”
    „Am observat de multe ori că densitatea termenilor mai puțin uzuali este folosită de cele mai multe ori ca o cârjă, sau chiar o mască, de către oameni care nu au nimic cu adevărat important sau pertinent de spus. Mai ales în online.”
    Adevarat graiesti,insa…toti functionam dupa anumite stereotipuri.Mai devreme,sau mai tarziu,fiecare ajungem sa recunoastem acest lucru(chiar daca numai in sinea noastra).Chiar si cei ce asimileaza si formuleaza concepte complexe si sunt in acelasi timp activi social,ajung sa se plafoneze…adica sa o dea in stereotipuri.Insa una este sa ajungi in faza asta la 30 de ani si alta,la 90!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s