Omul perfect al secolului XXI

Exista o diferenta intre omul implinit (din punct de vedere intrinsec) si imaginea omului implinit (vazuta de altii). O persoana implinita din pct de vedere personal poate fi si un om care a gasit calea lui Dumnezeu si se bucura de o viata simpla, mancand paine cu untura si admirand natura. Din punctul de vedere al societatii e un ratat, un pierde vara si un lunatic.

Dar hai sa studiem omul perfect, care joaca dupa regulile societatii si se foloseste de aceasta. Implinirea sa deriva din cum il vad altii, iar el la randul sau devine convins de implinirea sa prin perceptia altora despre ce fel de om este.

Kaizen – este o strategie de marketing japoneza, care presupune imbunatatire continua. El stie ca societatea prezenta este una competitiva. De aceea se straduieste sa devina mai bun in tot ceea ce face.

Este disciplinat. Urmeaza anumite etape in dezvoltarea sa, nu isi ingaduie sa lancezeasca. Se antreneaza in acest proces de Kaizen, mereu, cu precizia unei masinarii. Stie ca poate excela doar prin perseverenta si dedicatie continua.

Stie ca informatia inseamna putere. Citeste, se documenteaza, se informeaza. Cunoasterea este a doua natura a sa. Aceasta il ajuta in tot ce face. Cunoasterea este mentorul lui cel mai de incredere. Este mereu atent si ii place sa observe. Numai asa poate invata.

Este o persoana foarte sociabila. Este de asteptat avand in vedere ca isi trage puterea din ceilalti. Este ceea ce este datorita altora. Se antreneaza si devine mai bun, pentru si/sau datorita altora. Dispune de inteligenta emotionala si sociala ceea ce il ajuta in interactiune sale.

E înconjurat de mister. Este sociabil şi ştie să se facă plăcut în lume, toată lumea îl cunoaşte, dar nimeni nu ştie cine e cu adevărat. El este scena, dar nu şi culisele, nimeni nu are idee despre pârghiile, decorul şi manevrele care se produc dincolo de cortină. Culisele sunt numai ale lui.

Nu se indragosteste. El seduce. Joaca ca la carte, stie ce functioneaza si ce nu, nu crede in povesti de adormit copiii. Doar le spune altora. Stie ca atasamentul de ceva sau cineva reprezinta suferinta, de aceea nu se ataseaza decat de propriile succese si reusite.

Nu depinde de nimeni cand e vorba de drumul propriu. Scopul lui este legat de propria persoana. Nu lasa antrenamentul, studiul sau programul sau propriu din simplul fapt ca nu are companie. Disciplina sa interioara il determina sa mearga chiar si singur sa alerge, pe ploaie, in timp ce TOATA lumea sta in casa.

Inner game. Desi vrea sa devina mai bun pentru aprecierea societatii, la un moment dat aceasta straduinta va capata o valoare intrinseca si va deveni scopul sau propriu. Sau cel putin aceasta iluzie il va motiva spre propria persoana caci destinatia va fi mereu „ceilalti”. Satisfactia o va castiga din acest Kaizen si va deveni ceea ce este, PENTRU EL insusi. Aparent.

Detasament. Avand un scop propriu, este mai greu agatat de vointa altor persoane si este rareori santajat emotional. Poate fi vazut din exterior ca heartbreaker, o persoana care calca pe cadavre sau un insensibil. Dar dupa cum stim, romantici sau baieti de treaba au pierdut in detrimentul unei astfel de persoane care a fost apreciata pentru personalitatea sa, iertandu-i-se cele din urma pacate.

Edit: Acest articol găsit la drafts, a fost scris înainte de a folosi diacriticile.

Reclame

6 gânduri despre “Omul perfect al secolului XXI

 1. Avand in vedere ca „omul perfect” este intr-un proces de imbunatatire, educare si formare personala continua, nu se poate spune ca este perfect. Perfect pentru altii, pentru o clipa, poate, insa sigur nu pentru sine.
  Intotdeauna individul este perceput si se auto-percepe in raport cu alti indivizi. Prin urmare as zice ca toate caracteristicile enumerate nu sunt decat jumatatea unei persoane implinite din punct de vedere personal, nicidecum a uneia perfecte, iar in unele cazuri exista „riscul” ca aceste trasaturi sa se nasca intrinsec, in mod natural in mediul in care acesta creste si nu neaparat in urma actiunii perceptiei si modelului social asupra sa ca urmare a constientizarii acestora.
  In schimb e drept ca foarte multi sunt motivati extrinsec si sunt adesea stimulati gresit, bazandu-se pe aprecierea celor din jurul lor ei nu au capacitatea de a discerne ce e bine pentru implinirea/ satisfactia lor personala si ofera un raspuns mecanic la ce se cere pe piata, la ceea ce este in trend.
  In cele din urma fiecare trebuie sa ajunga se cunoasca, sa isi descopere potentialul si sa il fructifice, insa pentru asta e nevoie de introspectie, echilibru si de incredere in sine cum putini o au si in cele din urma … cum ar fi ca toti sa fie oameni perfecti ai secolului XXI, ar fi rau, foarte rau si foarte trist pentru ca nu este nici un alt loc unde omul sa se simta mai singur decat in perfectiune, tocmai de aceea este imperfect si marginit in timp si spatiu.
  Omul perfect al secolului XXI este prezentat ca robotul viitorului, iar acesta nu este decat inceputul sfarsitului umanitatii si inceputul unui „existentialism” sumbru si arid.

  1. E adevarat ce spui si sunt perfect constient de implinirea intrinseca. Era mai degraba o caracterizare cu nuante ironice, asa cum societatea te percepe ca individ perfect.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s