Statusul de relaţie de pe facebook. Studiu complet. Aproape.

Dupa cum ziceam într-un alt articol, facebook-ul este un paradis al sociologiei, cu resurse nelimitate pentru studiat. De mult am avut curiozitatea asta şi iată că mi-am satisfăcut-o, constatând un pattern al like-urilor. Dar să vedem de la cine vin ele:

Like-ul de la partener. Asta se întâmplă când cei doi vor să arate lumii întregi că despărţirea e definitvă şi irevocabilă, astfel fiecare îşi ştampilează un like atât la el cât şi la partener. Determinarea aceasta copilărească face parte din ridicolul des întâlnit pe facebook.

Întrecerea cu like-uri. Sunt unele cazuri în care doi indivizi populari se întrec în al lor orgoliu cu numarul de persoane care susţin acea relaţie nou oficiată. Am avut surpriza sa fiu rugat să contribui cu un astfel de like. Sunt curios dacă aceleaşi persoane ar veni la tine să te roage „sunt single, dă like”.

A 10-a împăcare. Când cearta se muta la settings în facebook de prea multe ori, până şi amatorii de circ se plictisesc şi nu mai dau like atunci când eşti în relaţie. Nici măcar tipul ăla dubios care dă like la tot ce prinde.

===

Deşi subiectul principal este psihologia like-urilor, comentariile la statusurile de despărţire sunt adesea previzibile, după cum urmează:

Reacţiile de tristeţe. Rareori nedisimulat, de multe ori teatru ieftin,  jucat ca să întoarcă cuţitul în rană. Des întalnit la purtătoarele de ovare, întrucât ele se vor mai emotive. De multe ori aceste reacţii maschează curiozitatea şi setea de can-can. Şi bineînţeles reacţia celui în cauză cu celebrul „mai bine aşa…”.

Terapia în grup. Când unii se trezesc că şi-au găsit vocaţia de consilier familial şi se pun să încurajeze persoana în cauză cu un „lasă că vă împăcaţi voi”. Şi aici, acest rol de terapeut ascunde curiozitatea pentru cauzele despărţirii.

Mişto şi glume. Câteodată, astfel de situaţii tragice pentru unii, sunt un prilej perfect de caterincă pentru alţii. Şi de cele mai multe ori fetelor nu le arde de glumă. Din păcate.

Reacţiile de şoc. Penibilul işi face apariţia sub forma sa ipocrită încă odată pe facebook. Fiţi siguri că ăla sau aia care dă în preinfarct miocardic din cauza schimbării tale de status, nu vrea decât să simuleze o oarecare empatie faţă de situaţia ta, cu aceeaşi curiozitate de bârfă şi noutate.

Conversaţiile cretine. Aici începe show-ul, când totul degenerează într-o conversaţie de messenger. Fie că este vorba de planurile pentru mâine la şcoală, fie se discută ceva despre noul telefon apărut pe piaţă, aceste discuţii se adaugă la colecţia „ridicolul de pe facebook”. Am asistat la o situaţie în care  un tip încerca să o combine pe o tipă proaspăt despărţită tocmai pe statusul ei de single.

===

Tipuri de relaţie pe facebook

Relaţia munte. N-o mişcă nimeni. Partenerii sunt împreună din timpuri străvechi şi îţi dau impresia că au murit, iar profilele lor au rămas neschimbate. Deşi pare perfectă pentru mulţi, se pot ascunde multe lucruri ciudate în spatele acelui status nemodificat de secole.

Relaţia cârtiţă. Când apare, când dispare. Partenerii se ceartă din click-uri în setarile de pe facebook. Practic ei nu se despart, ci doar modifică când sunt single. Iar pentru asta ar trebui să fie o opţiune nouă: certaţi.

Relaţia fantomă. Partenerii au poză unul cu altul (sau nu), lumea ştie că sunt împreună de nu ştiu cât timp şi totuşi ei sunt single. Problema e cu două tăişuri, pe deoparte nu vor să se afişeze şi nu vor să degenereze într-o „relaţie cârtiţă” pe internet, iar pe de altă parte, s-ar putea ca unul din parteneri să nu vrea să-şi strice combinaţiile pe care le are. În el sau ea, se poate ascunde o mică târfuliţă de facebook, ceea ce dă mereu de bănuit la această relaţie fantomă. Open relationship-ul este varianta cu cărţile pe faţă.

Relaţia vrăjeală. Numele spune totul.

Anunțuri

7 gânduri despre “Statusul de relaţie de pe facebook. Studiu complet. Aproape.

    1. Initial vrusesem sa fac un articol „Rahaturi care te fac sa renunti la facebook”. Probabil o sa-l fac ceva mai tarziu, acum m-am rezumat la acest „studiu” impartial intr-o anumita masura.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s