Ce am învăţat în ultima perioadă.

Depinde de fiecare în ce fel priveşte înapoi şi dacă binevoieşte să înveţe sau nu din experienţa pe care a avut-o. Înţelepciunea se bazează pe asta. Numai un animal trăieşte din instincte şi eventual învaţă prin dresaj, dar spre deosebire de acesta, omul are raţiune o unealtă de nepreţuit care îl ajută să se adapteze. Fiecare dintre noi îşi schimbă felul de a gândi, personalitatea şi acţiunile în funcţie de feed-back-ul pe care îl primim în urma experienţei. Iată câteva concluzii la care am ajuns:

Nu spune niciodată tot ce ştii. Indiferent de subiect, context sau situaţie. Fie că e vorbeşti despre tine sau cineva, fie că povesteşti o situaţie, fie că e vorba de o mică bârfă, nu da mai multe detalii decât e necesar. Cu toţii simţim nevoia să ne descărcăm la cineva sau să împărtăşim experienţe şi povestiri, însă niciodată nu ştii cum ceea ce zici poate fi folosit împotriva ta. Pe moment nu îţi vei da seama, ţi se va părea neînsemnat şi uite aşa un mic detaliu trece neobservat, căpătând proporţii în urechile celuilalt.

Lasă deciziile luate de celălalt să lucreze împotriva lui. Fiecare are libertatea să decidă pentru el. Uneori anumite decizii ne afectează în mod direct şi tindem să ne împotrivim şi să încercăm să convingem persoana în cauză de nejustificabilitatea acelei decizii. Nu! Nu suntem legaţi de nimeni, fiecare urmează ce drum vrea şi eventual, dacă acea decizie întradevar a fost nejustificată, cel în cauză va realiza asta de unul singur.

Nu hrăni alte personalitaţi mai mult decât trebuie. Anumite persoane au tendinţa să ia sub aripa lor pe aceia mai slabi ca ei. Sunt de acord cu fenomenul asta, dar nu şi cu reversul medaliei. Dacă dai un moral boost prea mare anumitor persoane (le introduci în cercuri sociale, social proof, etc.), uită foarte repede de unde au plecat iar tu, ca benefactor vei avea surprize neplăcute condimentate cu aroganţă şi nerecunoştiinţă.

Nu da sfaturi decât celor care merită. Nici nu mai vorbesc de dat sfaturi atunci când nu ţi se cere. Nu îţi răci gura de pomană cu anumite persoane care îţi cer sfaturi doar ca să facă conversaţie, pentru că oricum vor face cum le taie capul şi mai apoi vin să-ţi ceară mai departe sfaturi legate greşeala de care le-ai avertizat iniţial. Şi în acest caz poţi să te caci pe „ai avut dreptate”-le lor de după. Lasă-i pe alţii să ţină teoria chibritului, tu aplică pentru tine.

Nu te vinde niciodată pentru comoditate. Ştiu că e tentantă căldurica obişnuinţei şi a rutinei. Mulţi sunt seduşi să se retragă la o viaţă tihnită, la acel ceva care este al lor, însă reversul medaliei este faptul că nu rămâi decât cu acel ceva pe care trebuie să-l aperi. Angoasa pierderii se instalează, sentiment pe care nu îl aveai atunci când nu era nimic de pierdut şi te avântai înainte cu forţe proaspete.

Fii asertiv. Spune lucrurilor pe nume. Nimănui nu îi place o persoană care ţine în ea, care pare să ascundă mereu o nemulţumire. Dacă eziţi să fii direct şi concis, daca eviţi o conversaţie în  care să spui clar „uite, aşa stă treaba, asta nu-mi convinge şi nu sunt de acord cu asta” vei avea surpriza să nu fii înţeles iar nedreptatea care ţi s-a făcut să lucreze mai departe împotriva ta.

Reclame

3 gânduri despre “Ce am învăţat în ultima perioadă.

  1. „Nu spune niciodata tot ce stii, caci…. niciodată nu ştii cum ceea ce zici poate fi folosit împotriva ta.”
    ––-
    Exista cu siguranta anumite cazuri extreme cand e mai intelept sa taci sau sa vorbesti mai putin, insa, in general, cei vertebrati nu au absolut nicio problema sa dea detalii, caci isi asuma oriunde si oricand cele spuse si nu se ascund dupa cuvinte sau imagine. Vertebratii pot fi ei insisi. Iar cei care folosesc anumite detalii impotriva lor, nu-si dau seama ca de fapt, decizia lor, va lucra in definitiv impotriva propriilor persoane. Cu alte cuvinte, desi vor sa sape groapa altora, si-o sapa pe a lor. Vertebratii oricum n-au nicio problema chiar de vrea cineva sa-i denigreze, iar ceilalti, prin asemenea actiuni isi dau arama pe fata. Cine sunt cei care au de castigat in asemenea situatii? Vertebratii. Deci, teama de a nu spune prea multe nu o au toti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s