Motivaţie şi personalitate: Despre iubire

Citisem în Motivaţie şi personalitate de A.Maslow câteva aspecte interesante ale iubirii, întâlnite la oamenii sănătoşi psihic, aspecte pe care le voi transpune aici:

  • Una din trăsăturile iubirii este absenţa anxietăţii. Nu există îndoială în ce priveşte tendinţa spre tot mai multă spontaneitate, abandonarea mecanismelor de apărare, a rolurilor, a eforturilor şi a străduinţei în relaţie. Pe măsură ce aceasta avansează, există tot mai multă intimitate, sinceritate şi exprimare de sine, care, ajunse la apogeu, sunt o raritate. Oamenii aceştia afirmă că, în prezenţa persoanei iubite, pot fi ei înşişi, naturali: „Pot să mă arăt aşa cum sunt”. Această sinceritate include a-i permite partenerului să te vadă cu tot cu greşelile, slăbiciunile şi defectele fizice şi psihice pe care le ai.
  • Una din cele mai profunde satisfacţii care vin din relaţia sănătoasă de iubire este faptul că o astfel de relaţie permite cea mai mare spontaneitate şi naturaleţe, abandonarea tuturor mecanismelor defensive şi de protecţie împotriva ameninţărilor. 
  • Într-o astfel de relaţie, nu este necesar să fii în gardă, să ascunzi, să încerci să impresionezi, să te simţi încordat, să-ţi supraveghezi spusele şi faptele, să reprimi sau să refulezi.
  • Relalaţia nu presupune efort, este în esenţă distracţie.
  • Bărbaţii aflaţi în procesul actualizării sinelui care respectă întradevar femeile le tratează ca pe nişte parteneri, ca pe egali, prieteni, ca pe nişte fiinţe umane complete, nu ca pe nişte membre deficitare ale speciei, fiind mult mai liberi, mai familiari şi mai puţin politicoşi în sensul tradiţional.
  • Pe parcurusul celor mai intense şi extatice relaţii de iubire, aceşti oameni rămân ei înşişi şi rămân în ultima instanţă proprii stăpâni, trăind după propriile standarde, chiar dacă sunt atât de îndrăgostiţi unul de altul.
Reclame

Un gând despre “Motivaţie şi personalitate: Despre iubire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s