De ce să te laşi de fumat.

Sănătatea… Românul nu se duce la doctor decât atunci când nu mai poate de durere. Preferă să trateze decât să prevină. Şi atunci la ce bun atâtea avertizări despre „Tutunul dăunează grav sănătăţii” ? S-au lăsat de fumat doar ăia cărora li s-a prognozat moartea cu câteva luni în cazul în care nu vor renunţa.

Cu banii la fel. Românul se simte bogat până când rămâne cu portofelul gol. După ce ia amărăciunea aia de salariu, simte că poate să cumpere orice. Mentalitatea de „acum am bani” eclipsează acel potenţial minuscul al celor 700 de ron care ar trebui să dureze o lună.

Şi să revenim la ţigări. 

Oricât de cool te simţi când fumezi în public, oricât de interesant pari şi/sau superior, nu se merită starea de sclav pe care ţi-o conferă fumatul. De ce stare de sclav? Nu pe puţini i-am auzit cum îşi calculau salariul în funcţie de ţigari: „Ce faci cu un salariu de x milioane? Scade din el 3 milioane ţigarile, chiria, curentul etc, etc.” Deci s-a ajuns ca raţia lunară de ţigări să intre în aceeaşi categorie cu cheltuielile pe scară, pe curent, gaz, chirie etc. ! 

Mai apoi observ gesturile de dependenţi ale fumătorilor: „pff, nu mai am ţigări, TREBUIE să îmi cumpăr.” Nicio excursie nu poate fi plănuită fără să fie luat în considerare un element foarte important şi anume ţigările. La un grătar ai uitat castraveţii pentru salată, treacă meargă ; ai uitat cărbunii, nu-i nimic, găseşti lemne ; ai uitat ţigările, te sui în maşină şi te întorci în cel mai apropiat sat să-ţi cumperi ! Nimeni nu s-a întors din drum mai mult ca după ţigări !

Te apucă noaptea şi n-ai apă, nu-i nimic, bei de la chiuvetă. În schimb, doamne fereşte să rămâi fără ţigări, eşti deja îmbrăcat să mergi jumate de oraş până la cel mai apropiat non-stop. 

Multe din momentele astea pe care le observ în jur le-am trăit şi eu şi am ajuns la concluzia că fumătorul este un sclav al propriului viciu, o situaţie pe care nu o observă deoarece o dezminte prin propria-i dependenţă. 

Să ajungi să munceşti pentru ţigări, eu zic că se numeşte sclavie. „-E un salariu de căcat! -Ştiu, măcar am bani de ţigări şi de ieşit la un suc.” Îţi lasă ai tăi 100 de lei la dispoziţie să te întreţii o săptămână singur acasă, mai mult de jumate îi dai pe ţigări şi ajungi să mânci pâine cu cartofi pentru că ai preferat să fumezi în loc să mănânci bine şi sănătos.

Fumatul înseamnă sclavie, fie că vreţi sau nu să vedeţi asta. Poate că nu vă interesează de sănătate acum. Şi poate că nici de bani, fiindcă tocmai aţi luat cei 7 milioane. Mai vorbim când e portofelul gol şi începeţi să împrumutaţi, poate atunci vă va jena lanţul din jurul gleznei, tras de stăpânul vostru cu filtru.

Reclame

3 gânduri despre “De ce să te laşi de fumat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s