Când e bine să visezi? Şi când nu.


Pe de o parte sunt cei care spun: „visează”, „urmează-ţi visul”, „e bine să visezi”. Pe cealaltă parte sunt cei care te pun cu picioarele pe pământ: „fii realist !”, „nu mai trăi cu capul în nori”, „deschide ochii, nu mai visa aiurea!”.

Şi totuşi cine are dreptate? 

Este un paradox întrucât, dacă preferi să sălăsluieşti pe tărâmuri onirice prea mult timp, nu vei realiza nimic în viaţa ta reală, iar dacă eşti mereu pragmatic rişti să devii o dronă, care urmează reţeta „fac o şcoală-iau un job-fac copii-şi iau o pensie.”

Aşa zisele cărţi de dezvoltare personală au toate un laitmotiv: „Urmează-ţi visul”. Încurajează omul să viseze, întrucât fiecare are un vis, o situaţie ideală în care vrea să trăiască. Dar oare ştie omul să viseze eficient?


Majoritatea visează mulţi-mulţi bani, calea către o viaţă uşoară. Unii visează la o casă mare, alţii la excursii exotice, fiecare la câte o bucurie care nu şi-o poate îngădui în prezent. Eu personal stăteam pe geam cu ţigara în mână şi visam că am prins cele 6 numere la loto, asta în condiţia în care NICI NU BĂGAM LA LOTO.

Sau visam că dădeam peste vreo servietă plină cu euro, undeva uitată în mod misterios în mijlocul pădurii. Mai apoi visam că îmi amenajam propriul apartament, cu sufrageria plină de rafturi cu cărţi noi-nouţe, un birou plin de hârtii, notiţe, agende, lucruri care îmi serveau pentru munca pe care o faceam (nedefinită în vis, probabil domina ideea unei munci de cercetare). Şi visam la toate astea, fără să aibe vreo tangenţă cu realitatea, niciun fir din acest vis nu se putea lega de o reală posibilitate.


Mai ţin minte şi acum, îmi spunea taică-miu când eram mai mic, „e bine să visezi, dar şi periculos dacă cazi în capcana visului„.  

Pe de cealaltă parte, cel care nu visează, nu este om ! Este un robot, doar o roată într-o mare maşinărie, care se angajează doar „ca să i se adune acolo pe cartea de muncă”, fără aspiraţii şi voinţă.

Ei bine,  trebuie să te înveţi şi CUM SĂ VISEZI. Orice facem, facem pentru a ajunge la acea casă mare, la acele excursii exotice ş.a.m.d. dar visurile trebuie coborâte puţin din nori şi aduse acolo unde combinate cu realitatea pot să aducă ceva palpabil.

Nu visa la seifuri pline de bani, astea sunt basme. Visează la un proiect personal care se poate înfăptui şi care mai apoi eventual  îţi poate aduce bani. Cel care visează la ceva ce se poate face (şi nu la valize de bani pline cu euro), are cele mai mari şanse să împlinească acel vis, pentru că O PERSOANĂ CARE VISEAZĂ, ESTE O PERSOANA FOARTE MOTIVATĂ.

Anunțuri

3 gânduri despre “Când e bine să visezi? Şi când nu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s