Portret: Orgoliosul

Repulsiv prin caracterul său, este plin de el asemenea unei pubele umplută până la refuz, pe care mereu o ocolim atunci când ducem gunoiul. Nu ai loc de el, mai ales când vorbeşti, argumentele tale rar se strecoară în pledoaria sa interminabilă. 

Orgoliosul este egocentric, totul se învârte în jurul lui pentru că el este important. Orgoliosul are mereu dreptate şi e în stare să mintă, doar pentru a-şi susţine argumentul. E prea orgolios ca să-şi recunoască greşeala, pentru că el nu greşeşte niciodată.

Se vrea perfect în ochii celorlalţi şi se străduieşte să-şi fluture mândria în ochii altora. Dar nu tocmai această străduinţă denotă un lips pe care vrea să-l compenseze cu acest ego umflat artificial? Ego-ul înainte de toate, orgoliul înaintea binelui, mândria înaintea adevarului. 

Orgoliosul nu este plăcut de nimeni, căci de multe ori acesta presupune să fie menajat ca să nu fie „rănit în al său orgoliu”. Preferă să manipuleze, să facă pe victima şi să acuze decât să ajungă la o soluţie mai simplă, dar care presupune rănirea ego-ului propriu. Nu lasă de la el, chiar dacă ştie că va obţine ceea ce vrea. Preferă să se rupă în două şi să-şi creeze un conflict interior, între dorinţă şi orgoliu.

Orgoliosul este nesănătos psihic şi poate influenţa în rău pe cei din jurul lor. Câţi taţi nu şi-au lăsat fiicele pe drumuri pentru alegerea pe care au făcut-o în dragoste? Câţi au rupt legături puternice pentru că orgoliul le era în pericol? Câţi nu şi-au părăsit familiile? 

Din păcate orgoliosul se trezeşte din acel „unde scuip nu mai ling” doar în cazuri extreme. (Când un părinte cu care a rupt legătura se află pe patul de moarte spre exemplu) În rest îşi va inventa proprille fantezii şi va contina să se mintă singur doar pentru a-şi susţine un orgoliu care este menit să acopere o slăbiciună personală. Întradevăr orgoliosul este o persoană slabă, tocmai pentru că îi este frică să fie deschis. Asumarea proprilor greşeli le vede ca pe o slăbiciune şi „încearcă” să fie puternic, din păcate într-un mod care nu îi este benefic, asemenea unei adolescente gravide în luna a 4-a care încă încearcă să ascundă asta sub tricouri largi.

Adesea caraghios, alteori repulsiv, orgoliosul este un om singur, căci orgoliul îi este cea mai bună companie.

Reclame

6 gânduri despre “Portret: Orgoliosul

 1. de unde atata repulsoe fata de o asemenea tipologie umana daca ii putem spune asa. . . eu cred ca portretul pe care l-ai varuit este usor neverosimil si total dintr-o perspectiva subiectiva si putin rautacioasa. . . s-ar putea sa ma insel pt ca eu de obicei o fac dar hai sa analizam putin. . . caracterizarea aceasta reprezinta un om care prin definitie este a wicked person doar ca majoritatea oamenilor nu duc orgoliu chiar pana la marginea prapastiei. . . pe deasupra un orgolios nu este neaparat o persoana nefericita mai ales cum traieste in spatiul sau paradisiesc si oniric dar nu numai el gasete fericire. . . de multe ori te poti intelege foarte bine cu astfel de persoane si pot fi cu atat mai de incredere datorita orgoliului pana la un anumit punct cand intrii intr-un argument la care tine mult. ba mai mult, astfel de persane datorita calitatilor manipulative mereu au prieteni in preajma lor suficent cat sa umple golul de afectiune extrinseaca. . . ei pot fi chiar mai fericiti decat alte persoane in lumea lor. . . desi sunt persoane cu picioarele pe pamant in multe situatii. . . singura lor problema este acel blocaj psihologic dupa cum ai spus si tu de care in anumite situatii primind stimuii necesari se pot descatusa. . . nu trebuie judecati atat de aspru -parerea mea

  1. „Orgoliosul” este mai degraba portretul acestei trasaturi psihice. Evident, fiecare avem o bucata de orgoliu in noi, dar Orgoliosul este insasi trasatura caricaturizata si evidentiata.

   Spuneam de Orgolios ca este adeseori singur datorita caracterului pentru ca nu se poate ajunge la un consens cu acesta. Renunta la prietenii din orgoliu, prefera sa minta din orgoliu. Daca majoirtatea oamenilor stiu cand sa se opreasca, Orgoliosul duce aceasta stare pana la extreme, dezvoltand o psihoza.

   Ia exemplul tipologia batranului baron, inchis in conacul sau, urland si refuzand sa-si mai vada fiica care are o romanta cu un tanar poet dar sarac. Prefera sa o vada moarta decat sa o mai accepte in casa sa. Orgoliul presupune si un egoism ce calca granitele libertatii altor persoane.

   Nu sunt placuti de altii tocmai pentru ca ei s-au invatat sa fie mici tirani in lumea lor intrinseca si paradisiaca si resping pe oricine altcineva care incearca sa schimbe acest lucru.

   ORGOLIOSUL ESTE UN TIRAN. Hitler a spus, dupa ce Germania a inceput sa fie atacata din toate partile si cucerita, ca daca poporul german nu e in stare sa se apere, atunci merita sa moara, refuzand sa negocieze pacea. Orgoliul sau l-a impiedicat sa accepte capitularea, preferand sa lupte pana la ultimul om. Himmler a refuzat ordinele de a distruge infrastructura germana (pentru a impiedica fortele invadatoare sa patrunda usor in tara) pentru ca s-a gandit la supravietuirea poporului german, dupa razboi, in ciuda dorintenti Fuhrerului. Ei bine, in viziunea lui Hitler poporul german trebuia sa moara pana la ultimul om si nu s-a mai gandit la viitorul Germaniei. Infrangerea in acel razboi, presupunea infrangerea orgoliului personal.

 2. …doua sfaturi:
  1.Vezi diferenta dintre vanitate si orgoliu (DEX-ul te ajuta)
  2.Nu poti judeca,sociologic vorbind,o intreaga masa umana decat daca esti inditruit sa o faci!Adica…lasa parintii sa-i judece pe parinti,prin prisma experientei personale.Copiii(chiar daca au 80 ani,nu au decat sa se judece intre ei…)
  …btw,as vrea sa-ti citesc blogul si cand ai sa fii parinte! =))

 3. Ohh, cunosc persoane de acest gen.
  Cei care comenteaza aiurea probabil nu cunosc caractere de acest fel.
  Lasa dex-ul, lasa totul. Exemplele in carne si oase cantaresc mai mult.
  Tocmai acum 2 zile m-am certat cu o persoana orgolioasa.
  Degeaba incerci sa discuti cu ei.
  Insa am descoperit ceva.
  M-a jignit iar eu i-am spus exact ce mi-a spus ea mie ca apoi ea sa spuna ca ceea ce i-am spus a fost stupid :)).
  Eu cred ca trebuie pacaliti pentru a le arata cat sunt de slabi.

  1. Ai spus foarte bine „degeaba poti sa discuti cu ei”. Parca sunt surzi, drogati, sub un fel de hipnoza a propriei vanitati. Ratiunea lor nu mai e ratiune.

   Daca ii jignesti ca sa ii trezesti la realitate, se aprind si mai tare ca le-ai ranit integritatea personala, iar cand o fac ei vor gasi scuza perfecta si indreptatirea divina pentru ale lor actiuni.

   Orgoliosul merge pe metoda „paiul din ochiul altuia si nu barna din ochii mei”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s