Cum nenoroceşti o căsnicie. Femeia habotnică sau frigida.

O să transcriu o pagină din Balzac despre femeia smerită, care se căsătoreşte dar care preferă dragostea pentru Dumnezeu în schimbul celei pământeşti.

„Ce bărbat, ce caracter ar rezista văzând mereu o faţă ipocrit drăgăstoasă şi auzind mereu cum celor mai mici dorinţe ale sale li se opune o dojană categorică? Ce să faci cu o nevastă care se slujeşte de pasiunea ta ca să-şi apere insensibilitatea, care pare hotărâtă să rămână blând necruţătoare şi se pregăteşte să joace cu mare plăcere rolul unei victime, considerându-şi soţul ca pe un instrument al Domnului, ca pe un flagel ce o va scuti de chinurile ? Prin ce mijloace s-ar putea zugrăvi acele femei ce te fac să urăşti virtutea pentru că denaturează, exagerându-le, cele mai blânde percepte ale unei religii pe care sfântul Ioan o rezuma astfel: Iubiţi-vă unii pe alţii?

[…]

Un crucifix mare, aşezat între patul soţiei şi al lui, se afla acolo ca un adevărat simbol al destinului său. Oare nu reprezenta tocmai o divinitate ucisă, un om-Dumnezeu omorât în plină înflorire a vieţii şi a tinereţii? Fildeşul acelei cruci era mai puţin rece decât Angelique crucificându-şi soţul în numele virtuţii. Acolo, între cele două paturi se născu drama lor ; în plăcerile căsătoriei, tânăra femeie nu vedea decât nişte îndatoriri. […] acolo apăru chipul livid al abstinenţei care porunci cu glas tăios un post deplin.

[…]

Milostiva Angelique a fost decretată înger. Bătrânele care alcătuiau societatea în mijlocul căreia trăia admirau cu toatele devotamentul doamnei de Granville şi o priveau, dacă nu ca pe o fecioară, cel puţin ca pe o martiră. Înfierau nu scrupulele soţiei, ci dorinţa barbară de procreaţie a soţului. Pe nesimţite, Granville, copleşit de muncă, lipsit de plăceri şi obosit de societatea în care rătăcea de unul singur, căzu, pe la treizeci şi doi de ani, în cel mai cumplit marasm. Viaţa îi devenise nesuferită.

[…]

Când divina Angelique îl văzu părăsind viaţa mondenă şi lucrând regulat în biroul lui, încercă să-l convertească. Pentru ea era întradevar dureros să ştie că soţul ei are nişte opinii foarte puţin creştineşti ; plângea chiar gândindu-se că, dacă bărbatul ei s-ar prăpădi, ar muri nepocăit şi astfel ea n-ar mai putea nădăjdui să-l smulgă din flăcările veşnice ale iadului. Granville începu aşadar să fie hărţuit de ideile înguste, de raţionamente goale, de gândurile meschine prin care soţia lui, închipuindu-şi că repurtase o primă victorie, încercă să mai obţină una, aducându-l înapoi în sânul Bisericii. 

[…]

Ce putea fi mai jalnic decât acea luptă surdă în care încăpăţânarea habotnică încerca să învingă dialectica unui magistrat? Ce putea fi mai înţepător decât acele înţepături pline de acreală în locul cărora firile pasionate ar prefera nişte lovituri de pumnal? […] Acest bărbat atât de iubitor fu împins la o indiferenţă şi la un egoism mai rele decât moartea. […] Dacă ar fi vrut să ia o hotărâre brutală, nimic n-ar fi justificat-o: soţia sa, sprijinită de un formidabil cortegiu de văduve bătrâne, ar fi obţinut condamnarea lui de către întreaga lume. ”

Fericirea dintre doi oameni distrusă de o societate ipocrită care susţine nişte concepte bolnave, defecte şi acceptate cu naivitate şi sete de către o soţie care se mântuieşte din frica egoistă de a nu suferi în viaţa de apoi. Ce face Granville mai departe? O realitate reflectata chiar şi în zilele noastre, pe care o voi transpune în zilele ce urmează.

Anunțuri

2 gânduri despre “Cum nenoroceşti o căsnicie. Femeia habotnică sau frigida.

  1. „o societate ipocrită care susţine nişte concepte bolnave, defecte şi acceptate cu naivitate şi sete de către o soţie care se mântuieşte din frica egoistă de a nu suferi în viaţa de apoi.”

    apropo….creatia OMULUI si a propriului software. a fi OM e lucru mare, nu-i asa? :))

  2. frigiditatea este o stare de INCAPABILITATE. ptr. incapabilitate n-ai ce sa reprosezi nimanui. cand faci insa referire la o persoana care in placerile sexuale vede doar niste indatoriri, e gresit sa faci referire la frigiditate. starea asta care n-are nimic a face cu frigiditatea, e o stare care se datoreaza lipsei de atractie, sau in alte cazuri, intrarii in rutina. starea asta e des intalnita la cupluri formate pe interes, sau la cupluri aflate de prea mult timp impreuna.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s