Despre anturaje

„Cei ce se aseamănă se-adună” sau „Spune-mi cine ţi-s prietenii ca să-ţi spun cine eşti”. Oricât de băbeşte ar suna, aceste proverbe sunt cât se poate de adevărate. 

Defapt nu e niciun mister că preferăm să ne petrecem timpul cel mai des cu cei ca noi. Este mai mult decât evident şi putem vedea pretutindeni grupuri de prieteni care au ceva în comun. Chiar dacă nu sunt clone perfecte ale personalitaţii fiecăruia, cel puţin o trăsătură comună îi ţine uniţi. Simţul umorului, spiritul de aventură, creativitatea, ş.a.m.d. Cu cât mai multe trăsături comune, cu atât e mai unit grupul. Şi în orice grup mixt, sunt câţiva care sunt mai „prieteni” decât alţii. Poate pe unii îi ţine uniţi sinceritatea şi simţul umorului. În schimb poate sunt indivizi cu agendă proprie şi nu sunt aşa lipiţi grupului. Poate că sunt unii care au probleme şi nu pot ieşi în permanenţă cu grupul respectiv şi nu se bucură de miserupismul găştii faţă de responsabilităţi.

Fiind intr-un anumit fel, atragem persoane din acelaşi aluat ca noi. Şi cu cât cunoaştem aceste persoane mai mult, cu atât descoperim ce ne apropie sau ne îndepărtează de acestea. Sunt persoane cu care ai ieşit şi din care doar cu unele anume îţi face plăcere să ieşi în continuare. Personalitatea ta lucrează ca un software care îţi spune dacă eşti compatibil cu o anumită persoană. Şi astfel se creează prietenii.

Dacă ar fi să simplificăm personalităţile în culori, schema ar fi cam cea de jos, desenata în mod genial de mine în Paint. 

Asadar, cercul din mijloc reprezintă un grup mixt de prieteni. Spre exemplu tu eşti unul din cercurile albastre. Plin de viaţă, deschis către lucruri noi, îţi place libertatea, ai simţul umorului etc. Şi mai presupunem că grupul este unul vesel în care tu te simţi bine, în care poţi să glumeşti în voie. Dar spre deosebire de tine, cei verzi sunt mai închişi şi reticenţi faţă de lucrurile noi, chiar dacă sunt o companie plăcută. Cei gableni au simţul umorului, dar din cauza anumitor circumstanţe nu au libertatea pe care o ai tu, astfel o propunere se întâlneşte cu refuzul lor. Cei roşii sunt aventurieri şi liberi, dar sunt supărăcioşi. 

Deşi grupul are anumite caracteristici care fac plăcută compania fiecăruia, fiecare personalitate va prefera să îşi petreacă timpul înafara grupului mai mult cu cei asemănători lor.

Timpul este un factor important în ceea ce priveşte anturajul, întrucât dezvăluie tot mai mult compatibilitatea unui individ cu ceilalţi. Sunt multe cazuri în care cineva nu se mai înţelege cu grupul şi vede mai degrabă diferenţele decât asemănările dintre ea şi acesta.

De asemenea poţi întalni o persoană a căror diferenţe faţă de tine le descoperi mai tarziu decât ai dori. Şi drama constă în faptul că intri în anturajul acelei persoane, iar dacă cei ce se aseamănă se adună, atunci tu tocmai ai intrat în mijlocul unor persoane pe care … nu le înghiţi.

Caz personal, am descoperit incompatibilităţile cu persoană dusă cu pluta când deja intrasem în legătură cu cunoştiinţele ei. Şi nimeni nu ar vrea să aibe contact cu toţi frustraţii şi prăpădiţii, dar legătura era deja făcută şi inevitabilul conflict s-a produs. 

Capăt de lume nu este, orice legătură poate fi intreruptă, oricine îşi poate crea noi cercuri, poate lega prietenii noi. Important este să nu mai calci unde ai scuipat. M-am mai trezit cu un lachete de gară care mi-a atras atenţia mârâind un „Hey, nu mai ştii să saluţi?”, evident făcea parte din acea cloacă de imbecili de care am început să mă feresc. Să-l chiş în freză. A fost ca un reminder pt greşeala mea în ceea ce priveşte alegerea celor apropiaţi. 

După cum ziceam, legături pot fi rupte, legături pot fi create. Aşadar, zi-mi cine ţi-s prietenii, ca să-ţi spun cine eşti. 🙂

Anunțuri

Un gând despre “Despre anturaje

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s