Viaţa ca un râu

E interesant cum oamenii atribuie adjective vieţii ca şi cum acestea ar oferi o definiţie a ei. Frumoasă, grea, mizerabilă, scurtă. Dacă mă întrebi pe mine CUM e viaţa aş putea răspunde că este ciudată. 

river sunset

 

Eşti pe o plută în mijlocul unui râu. Un râu cu cele mai întortocheate braţe, un râu ce trece prin păduri dese, canioane înalte, câmpii verzi sau deşerturi nisipoase. Cu cât înaintezi pe ale sale ape, mereu peisajul va fi altul. Asemenea râului, viaţa presupune schimbare. Nu putem opri timpul în loc aşa cum nu putem opri apele râului să curgă. 

Cea mai mare greşeală a noastră este că încercăm să ne agăţăm de ceva familiar. Nu vrem să continuăm în jos pe râu, vrem să rămânem la malul ăsta anume, unde sunt 2 copaci şi 4 tufe, unde credem noi că ar fi perfect. Şi vâslim împotriva curentului uitând că nu este cale de întoarcere datorită curentului foarte puternic. Şi petrecem timpul pe pluta asta de neoprit, gândindu-ne la faptul că nu am reuşit să ajungem pe acel mal. Şi când în final realizăm că malul acela e prea departe pentru a ne mai gândi la el, ne mai dăm seama că în tot acest timp am trecut prin peisaje extraordinare pe care nu le-am observat, datorită obsesiei pentru acel ceva.

De-a lungul vieţii oamenii se vor agăţa de multe ori de idei, locuri, relaţii, concepte. Cei tineri cred că nu vor îmbătrâni niciodată, cei bătrâni se agaţă de un stil de viaţă depăşit, neacceptând schimbarea din jurul lor, îndrăgostiţii se agaţă de gâtul partenerului cu riscul de a-l sugruma atunci când intervine ruptura. Vecinul meu de la 4 repară la Dacia lui mai mult decât merge cu ea. Nevastă-sa şi-a luat maşină nouă, dar încă îl văd sub capota vechii maşini. Nu acceptă faptul că a trecut atâta timp, nu acceptă faptul că maşinii sale i-a trecut timpul.

Nu acceptăm schimbarea aşa cum cel de pe plută nu acceptă faptul că a trecut de acel mal la care vroia să se oprească.

Cred că există două variante: Te bucuri pentru ce vine sau plângi după ce a trecut.

Anunțuri

2 gânduri despre “Viaţa ca un râu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s