Despre românul paranoic, relicva din epoca securităţii

Învăţat să se uite peste umăr atunci când are o părere personală care nu coincide cu vrerea naţiunii, românul comunist este o rasă care încă supravieţuieşte într-un mediu extraterestru, în care nu îşi mai are locul, asemenea zimbrului adaptat cândva pentru era glaciară, dar care acum simte că nu mai are de ce să respire noxele secolului XXI. O rasă care se stinge încet şi care în câteva generaţii va fi uitată. O rasă de mult dispărută în ţările occidentale, încă dăinuie în cultura Europei de est, o rasă născută dincolo de cortina de fier. COMUNIŞTII !

Reminişcenţe ale unor obiceiuri de mult apuse se repetă în timpuri moderne, anacronisme care adesea sunt confundate cu realitatea. Despre ce vorbesc? Indivizi care au fost nevoiţi cândva să se înghesuie în rânduri interminabile pentru 300 de grame de zahăr şi un litru de lapte, acum se înghesuie de bunăvoie la deschiderea vreunui supermarket, călcându-se în picioare. Ei şi cei câţiva care au învăţat de la ei. Şi pentru ce? De ce o fac? Capitalismul înseamnă abundenţă, opţiuni, acces la informaţii, internet in puii mei ! INTERNET ! Plăteşte-ţi frate facturile pe internet, pentru ce te înghesui cu burta în spatele celuilalt la ditamai coada ca să-ţi plăteşti curentul ?!

Nu! Aşa am fost educat, aşa fac. Oi. Turma de oi, Asta a fost cea mai de succes operă de artă a comunismului: TURMA ! Turma nu gândeşte. Psihologia a demonstrat că gloata, luată ca element unitar, are raţionamentul unui copil de 12 ani. Iar un copil este controlat prin frică. Cei din gloată trăiesc din frica de a fi indivizi, de a avea păreri personale. „Unde’s ceilalţi, tre’ să fiu şi eu. Ce nu cunosc, imi face rău.” este motto-ul oii.

Despre românul paranoic mi-a venit ideea în momentul în care am rugat un cetăţean tipic epocii ceauşiste să-mi schimbe câteva tichete de masă valabile în respectivul magazin contra RON, pentru că făcea cumpărături acolo şi avea coşul plin. A ascultat şi după ce s-a lăsat tăcerea a făcut ochii mari şi a început să se retragă încet făcând câte un pas, fără să zică nimic. La fel ca şi băbuţa care, într-un caz similar, şi-a împreunat mâinile la piept în semn de pioşenie răspunzând cu un „Nu ştiu maică … Sincer, mi-e friiiică să schimb.”

Ca şi casier, am întâlnit mai mulţi membrii ai acestei generaţii îndoctrinate decât în tot restul vieţii mele. Pe românul paranoic îl văd în fiecare zi, cum îşi verifica bonul de casă cu atenţia unui arheolog. Cazuri grave şi rare, întradevar, când nelămuriţii se pun să-şi reamintească orele de matematică, alături de un calculator, o foaie şi un pix. E sărăcie, iar un total afişat pe ecran îl face pe românul nostru să te întrebe de fiecare produs în parte: „Păi cât e mălaiul? Şi merele cât îs? Dar pesmeţii?”, cu speranţa ca s-a greşit pe undeva şi suma ar trebui să fie mai mică. Românul bănuitor, care mereu se gândeşte că e tras în ţeapă, pleacă mereu din magazin cu capul plecat în bon şi nu îşi ridică privirea decât când se loveşte cu nasul de uşa de la scară. Un moş cu nasul roşu şi vocea răguşită a izbucnit într-o zi la o fătucă: „Ce tot faci acolo ?! Fir-aţi ai dracu de ecscroci! Ce tot apeşi pe butoane şi îmi bagi la preţ ?!” în timp ce biata fiinţă încerca să bată reducerea la un pateu care nu se scana.

Exemplele pot continua la nesfârşit, în medii diferite, de la babele care stau pe bancă ziua şi cu ochiul în vizor noaptea, până la ăştia cu care am eu de-a face şi îi confrunt zilnic. Ceea ce mă bucură este că nimic nu este veşnic, iar la un moment dat, aceste comportamente comuniste vor fi date uitării.

7 gânduri despre “Despre românul paranoic, relicva din epoca securităţii

 1. D-ule […] casier sef la […] sa sti ca gresesti.Nu stiu unde ai crescut,ce parinti ai,ca parca ai cazut din luna.Scuza-mi expresia dar asa pare.Pt.tine toti sunt oi.turma de oi,ce expresie deplasata.Toti sunt comunisti,securisti,toti injura. Se pare ca ai totusi ceva cunostine de psihologie in domeniul grupurilor.Dar esti fara caracter cand ii faci pe toti turma de…Invata comportamentul omului in cadrul colectiv,tu lucrezi cu oameni nu cu animale,trebuie sa ai un comportament fara cusur mai ales ca esti sef,ce invata ceilalti de la tine.Bonurile de cassa e firesc sa fie verificate,ai ceva impotriva,ce deranjeaza. vazand comportamentul tau tinere as putea sa-ti recomand un loc de munca dupa aptitudinile tale si anume cred ca ti se potriveste „jandarm la un penitenciar,gardian”. Daca mai lucrezi acolo iti recomand sa fi mai atent.Cand vezi cate un comunist securist,sa ii faci un semn pe spate sa-l cunoasca lumea.Sa fi sanatos.

   1. Mah,Razvane,io postez aicia pen’ca m-a cuprins veselia si-ti raspund la doua subiecte…
    Referitor la „doiul” din de ce sa nu fii casier…blah,blah…m-a amuzat isteria cu bacteriile si microbii de pe bani=))…btw,tu stii care este cea mai „mizerabila” parte a omului dintre gura si cur?Aha,ti-ai adus aminte deja!Cercetatorii spun ca gura omului contine o cantitate cel putin dubla de bacterii si microbi fata de anus.
    Ah,fiin’ca dl.Mora recidiveaza (si sa nu crezi ca nu stiu ca-l cenzurezi),il asigur de simpatia mea!Este un „expirat”,ca si mine de altfel!
    D-le Mora,iti spun un lucru,tineretea e frumoasa…batranetea e urata!…aha!…conflictul dintre generatii!Dar revenind la felul cum l-ai „mustruluit” pe Razvan referitor la parerea lui despre oameni,vreau sa-ti transcriu o vorba „din batrani” din zona Banatului:
    „Omul,este cea mai a dracului marva!”…banuiesc ca ai intuit deja ca „marva” este un regionalism si inseamna „animal”…acu’,ce tot protestezi mata despre impresiile cuiva care generalizeaza (si bine face),ca doar „exceptiile infirma regula”,nu?
    Revenind la subiect si predicat,d-le Mora,astia de la „Worldpress” ar trebui sa imparta sectiunea bloguri in 5 categorii:
    -copii
    -adolescenti
    -maturi
    -pensionari
    -„cei care dau in mintea copiilor” (adik’ se intorc de unde au plecat…din tarana!)
    Astialalti de la GOOGLE o sa faca cat de curand treaba asta (n-o sa mai vezi browser chrome in veci fara inregistrare pe bune,chiar fara CNP!
    …si atunci d-le Mora,n-o sa mai fie conflict intre generatii si toata lumea o sa fie fericita in …durerea ei (cei care se aseamana,se aduna)
    Bottom On The Line:
    De 23 ani postez in mediul virtual si ma doare sa vad pana si acum,oameni cu mentalitati invechite,care in loc sa promoveze libera gandire,incearca sa o subjuge (acuzand-o de …lipsa de „educatie,bun simt,simt civic”…etc!)…stai,ma tata!….leaga-te de ala care iti da in cap,care te terorizeaza fizic si mental prin actiuni directe…multi confunda realul cu virtualul,refularile din real vin in virtual,de aici si impresiile d-lui Mora…despre personalitatea ,educatia si varsta unui bloger,bineinteles mai tanar!(…fac o paranteza,sper ca nu e vorba aici in cazul d-lui Mora de un „heitar profesionist”)
    Daca inainte,comunismul era „spalatorul de creiere”,astazi este corporatismul…si sa nu crezi ca cei tineri nu-si dau seama,inclusiv Razvan!
    Asa ca-ti doresc o batranete frumoasa,dle Mora…si numai bine!
    (Cenzureaz-o si p’asta,Razvane!)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s