Armele de tip airsoft rănesc grav. Dar prostia ucide.

Ţin minte când airosft-ul din România a început să prindă contur, iar jurnaliştii s-au înfruptat cu poftă din această noutate care a trezit curiozitatea multora. „Ce este airsoft-ul? Cât ne costă practicarea acestui hobby? Cine îl poate practica?” erau întrebările generice la fiecare ştire despre airsoft care invada televiziunile româneşti acum câţiva ani. Aceeaşi ştire sau nu, nu ne păsa, se vorbea despre airosft, despre pasiunea noastră şi asta ne dădea satisfacţie să vedem că şi alţii practică. Pentru presă, airsoft-ul era jucăria cea nouă şi faină pe care toţi vroiau să o încerce şi despre care toţi povesteau cu entuziasm. (Vezi AICI reportajul făcut de Antena 1 despre airosft în 2012)

Dar ca orice jucărie, la un moment dat, plictiseşte şi este pusă deoparte. În prezent, subiectul a rămas să fie rumegat de site-urile de ştiri şi ziarele locale, care încă nu l-au abordat, şi cam atât. Uneori un copil plictisit de o jucărie uzată, îi poate găsi o ultimă întrebuinţare: o face ţăndări, pentru că nu mai are ce face cu ea şi pentru că, până la urmă, şi a fi distructiv este o formă de divertisment. Aşa au procedat cei de la Antena 1 cu subiectul „airsoft”, în recentul reportaj despre cum „Armele de tip airsoft RĂNESC GRAV”, terfelind în noroi subiectul pe care cu un an în urmă îl aclamau. 

Pentru că evenimentele de la Pungeşti nu sunt ştiri de interes naţional, Antena 1 a considerat în schimb că pericolul din airsoft este, iar populaţia trebuie prevenită. După ce am privit şi eu reportajul cu pricina, am înţeles pe deplin consternarea şi revolta jucătorilor de airsoft din comunitate. S-a făcut o mare nedreptate comunităţii de airsoft. S-a aruncat cu noroi asupra unui grup de oameni care au ales să facă ceva diferit faţă de românul de rând care bagă la aparate sau stă prin birturi.

Cât despre reportajul în sine, este o mizerie cruntă, regizată în aşa manieră încât să transmită o imagine negativă.

De ce reportajul este de căcat şi de ce Antena 1 este de căcat:

2803075      1. Prezentatoarea spune cu un ton grav în voce ca şi cum se teme pentru familia ei „…dar foarte periculoase. Sunt arme de tip airsoft şi se vând la liber pe internet şi la colţ de stradă.” Şi mai apoi apare filmarea cu camera ascunsă, de parcă reporterul s-a dus să filmeze o luare de mită în vama de la graniţa dintre Rusia şi China. Triunghiul „camera ascunsă” şi vocea modificată anunţă telespectatorii că se petrece ceva ilegal şi periculos.

     2. S-a pus accent pe „se vând la liber” ca şi cum în acest colţ de rai infracţional, droguri şi alte lucruri ilegale nu au oprelişti în ceea ce priveşte vânzarea lor. A da, să nu uităm de armele de airsoft. Dar să fim îngăduitori, pentru că jita proastă nu ştie ca tot ce vine comandat de pe internet, îţi vine acasă sau la poştă, unde semnezi nişte acte. Şi presupun că „la colţ de stradă” dă mai bine şi sună mai dramatic decât „la magazin autorizat de airsoft.

      3. Sergiu Cora, reporterul responsabil pentru acest mirific material, dintre toate magazinele din Bucureşti, a ales să-şi procure o replică de airsoft „la colţ de stradă„, dar care paradoxal „a fost cumpărată de pe internet” ceea ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte curierul. 🙂 Întrebare: ce jucător de airsoft se duce pe un gang întunecat să-şi cumpere o armă de airsoft livrată într-o pungă de nailon mototolită, într-un cartier mărginaş,  unde zidurile stau să se derâme pe tine, unde deseori se aud gemete de prostituată de la geamul vreunui motel ieftin şi unde lătratul maidanezilor este amuţit pentru câteva clipe doar de focurile de armă dintre găşti şi sirenele poliţiei ??? Sincer, reportajul ăla făcut în parcare, ieşea mai bine dacă aveau timp la dispoziţie să aducă un butoi de metal în care să facă focul şi să aşeze doi boschetari lângă.

  1497760_799746726708337_1962197435_n   4. Cu bucuria unui copil sadic în ajunul Crăciunului, prima întrebare a lui Sergiu Cora către „curierul” care a livrat arma pe o stradă laturalnică este: „Merge şi cu alt fel bile, nu?” Entuziasmul i-a murit dupa ce a aflat ca poate pune în replică doar bile de sticlă şi plumb, probabil aşteptându-se la ceva mai exploziv care să dea bine pe cameră.

     5. În final s-a pus să facă o demonstraţie, punând la zid pentru execuţie un … dovleac şi un borcan fragil de sticlă. Concluzia: „Arma neletală a transformat borcanul în cioburi, iar dovleacul a fost ciuruit. Să fie oare periculoasă pentru om?” Întrebarea de sfârşit, cu caracter filosofic, care ar trebui să ne pună pe toţi pe gânduri şi să ne facă să ne reevaluăm vieţile, nu şi-a găsit răspuns în mintea mea, în schimb ştiu cu siguranţă că prostia e periculoasă pentru om şi sper să-l mulţumească răspunsul ăsta.

În  loc de concluzie o să povestesc o întâmplare nefericită din noiembrie despre o biată femeie din Reşiţa. Pe la 11 seara, obosită după încă o zi de lucru, a trecut pe la bancomat să-şi scoată salariul pentru care a tras o încă o lună la acelaşi loc de muncă, care nu o face tocmai fericită, dar de unde ia nişte bani cât să pună ceva pe masă. Şi scoate femeia banii şi se duce spre casă, unde de abia aşteaptă să ajungă, la căldură, la familie, să mănânce şi ea, probabil nu s-a bucurat de luxul unei pauze de masă. Dar în ciuda năzuinţelor ei, femeia asta ajunge la spital. De ce? Pentru că un nenorocit a urmărit-o încă de când a scos banii şi i-a dat cu un LEMN în cap. O bucată de lemn, care nu are nici măcar numele de armă. La fel de bine animalul ăla, care a i-a luat salariul pentru care a muncit o lună din viaţa ei şi care a lăsat-o cu traume fizice şi psihice, putea să folosească un bolovan, o tigaie, un fier de călcat. Şi în timp ce li se pun beţe în roată jucătorilor de airsoft cu polemici de rahat, controale şi birocraţie, undeva pe stradă un cetăţean este rănit cu o mie de alte obiecte în cap, obiecte inofensive si neletale. Dar alea nu contează şi nici ăia care dau în cap, hai să ne luăm de tipii cu airsoft-ul, par periculoşi cu armele lor cu tot.

Staţi liniştiţi, un criminal, dacă vrea poate face rost şi de o armă cu glonţ, ca să-şi ducă faptele la capăt. Antena 1, de ce nu faceţi un reportaj  cu titlul „Săbiile de samurai, rănesc grav”, despre arsenalul de săbii al clanurilor de ţigani care se taie mai ceva ca în evul mediu în lupte de stradă? Alea nu mai sunt periculoase? Nu trebuie verificate cu acte în regulă? Nu se mai cumpără la liber?

Din toată povestea asta, tot ce am înţeles este că nişte oameni deschişi şi activi, au găsit un hobby, prin intermediul căruia fac mişcare, cunosc alţi oameni şi se destind, iar Antena 1 a încercat să arunce o pată de noroi şi să asocieze activitatea asta cu lumea criminală. Pentru siguranţa oamenilor, trebuie controale, acte, birocraţie … şi pe urmă taxe? 

Armele de tip airsoft rănesc foarte grav. Ce să-ţi povestesc ! La fel de bine putea să vină un malac şi să-i dea în cap reporterului cu dovleacul ăla pe care a făcut demonstraţia şi îl lăsa lat 3 zile. Titlu: ” Leguma letală, dovleacul de grădină, răneşte foarte grav.”

La final vă las cu un cetăţean nemulţumit care, în semn de protest, îl împuşcă pe preşedintele ceh cu un pistol de airsoft de la 1 metru cauzând daune grave.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s