Tot ce trebuie să ştiţi despre PĂRERE

Părerea este o CURVĂ. Fiecare susţine că e a lui, dar toţi o au. 

Există o diferenţă între a avea o părere, ceea ce e sănătos din punct de vedere psihic, şi a-ţi spune părerea. Este ca şi cum tu asculţi jazz, dar accepţi că cel de lângă tine ascultă rock, fără a-l convinge printr-o risipă de energie şi cuvinte intutile că ce ascultă el este naşpa şi că ar trebui să se dea pe genul tău muzical. Pentru ce?

În schimb dacă insişti să propovăduieşti părerea ta tuturor, asta denotă că nu ai încredere în ceea ce crezi şi simţi despre ceva şi ai nevoie de confirmarea celorlalţi. Luând tot exemplul de mai sus, Gigel încearcă să demonstreze cuiva că jazzul este mai bun ca rock-ul, spunându-şi părerea neîntrebat doar ca să primească o confirmare că ceea ce ascultă este întradevăr mişto. Şi există mulţi Gigei care au păreri şi şi le expun căutând gratificare.

Dacă nu esti CEO la o companie de marketing care transformă părerile consumatorului în feedback, modificand produsul pentru a satisface cât mai mulţi dintre potentialii clienti, atunci nu ai motive să contorizezi păreri. Părerile altora îţi sunt inutile, mai ales atunci când nu le ceri.

Jumate din prieteni îmi spun că îmi stă bine cu căciulă, iar jumate afirmă că mai bine este fără căciulă. Părerile lor nu contează atâta timp cât nu le-am cerut, iar mie îmi place să port şapcă cu morişcă în vârf, ca Pompilică la a 10-a lui aniversare.

Cu barbă sau fără barbă. Bărbaţi care se fac pe picioare sau bărbaţi „adevarati”? Roşu sau albastru? Capră sau misionarului? Shaorma sau paste? Fiecare o să aibe câte o părere şi fiecare o să-ţi spună şi de ce. Nu există susţinători ai adevărului absolut ci doar lideri de opinie, în cel mai bun caz. Ăla care susţine că „ştie el mai bine cum stă treaba că aşa e cum zice el”, e doar un măscărici.

Câţi oameni, atâtea păreri. Trebuie să fii nebun ca să încerci să convingi pe toată lumea că punctul tău de vedere este cel corect. Nu există aşa ceva, la fel de bine cum nu există video fără dislike-uri pe Youtube.

Bagă la cap două reguli simple:

1. Nu trebuie să convingi pe nimeni de părerea ta. E suficient că o ai.

2. Acceptă că oricine are părerea lui despre orice.

aM1dAAW_700b

Reclame

Un gând despre “Tot ce trebuie să ştiţi despre PĂRERE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s