Coloniștii din Catan sau cum să rămâi fără prieteni în mai puțin de 2 jocuri

Colonistii_din_Catan_Europa_Prezentare_Componente_2985

În lumea jocurilor de societate, Monopoly este echivalentul cd-player-ului în era usb-urilor. Toată lumea știe ce este și toată lumea l-a folosit cândva, dar în prezent aproape nimeni nu se mai atinge de el. Trecerea timpului și uzura morală a lăsat loc pe podium pentru Coloniștii din Catan, care tronează cu titlul de ”jocul secolului”. Dacă înainte nu exista librărie fără Monopoly, acum Catanul este piperul din supa jucătorilor de duminică.

Mai pe scurt: toată lumea joacă Coloniștii din Catan sau mai pe scurt CATAN. Și acum să înceapă emisiunea:

♫♪♫ ”Catan Forever! Catan Forever! Catan forever is forever and forever! ” ♫♪♫

Ce este Catan? 

catan resurseCatan este un joc de societate, ușor de înțeles, la care îți inviți, în timpul liber, prietenii pe care vrei să nu îi mai ai. Regulile sunt simple și funcționează ca în viața reală, și anume: un jucător se îmbogățește cu resurse și își construiește tot felul de chestii (orașe, așezări, drumuri etc.), în timp ce vecinii lui mai săraci, care la rândul lor încearcă să se îmbogățească, îl urăsc în secret și încearcă să îl înjunghie pe la spate în aparenta colaborare din timpul trocului de resurse.

Ce nu este Catan?

O șansă pentru o duminică relaxantă.

Mai exact, care sunt regulile?

Mai exact și mai pe scurt, există o hartă hexagonală care are tot felul de resurse, cu ajutorul cărora jucătorii își pot construi chestii care îi ajută să adune și mai multe resurse. Chestiile astea valorează puncte și după cum v-ați prins, jocul este o întrecere până la un scor de x puncte. Și cum un necaz nu vine niciodată singur, harta este limitată, unele zone sunt mai productive decât altele, iar bătaia pentru osul cel mai mare este 100% asigurată. Fiecare regiune are o resursa anume și fiecare resursă are un număr care pică la zar. Cu cât are șansa să pice mai des la zar, cu atât e mai bună regiunea. Cifra 8 are mai multe combinații față de un 2 care pică doar la 1-1.

Etapele jocului:

1. Așezarea pieselor. Aici jucătorii își pun primele așezări. Se produce segregarea dintre privilegiații care au prins zonele cele mai bune și clasa de jos care va depinde de ceilalți tot restul jocului pentru resursele de care au nevoie. Tot în faza asta se spune cel mai des ”Of, acolo vroiam să pun eu!, în pușca mea!” și mai apoi se instalează premisele unei uri mocninde. Dacă nu ți-ai așezat cum trebuie piesele în faza de început, s-ar putea să-ți dorești să faci piața sau să înveți pentru examen în loc să continui jocul.

2. Etapa Flower-Power. Liniște și pace. Fiecare jucător își vede de ograda lui. Până și cei mai prăpădiți jucători, care de 5 ture se uită la ceilalți cum iau resurse, încă speră că vor apuca să strângă și ei pentru un drum sau așezare. Totul e bine și frumos, jucătorii trăiesc într-un paradis hipiot, toată lumea se iubește și toată lumea se gândește ”Ce bine e să fii împreună cu prietenii”. Până când cineva dă cifra 7 și mută HOȚUL !!!

hotul3. Etapa dușmăniei veșnice. De aici jocul o ia spre un făgaș întunecat, fără șansă de întoarcere. Cifra 7 nu se află pe hartă. Cifra 7 înseamnă ca toți jucătorii decartează jumătate de cărți dacă sunt opt sau mai multe. Cifra 7 înseamnă că hoțul, o piesă neagră ca sufletul celui care o folosește, blochează o regiune de unde nu se mai pot trage resurse. Cifra 7 înseamnă că jucătorul care te-a blocat mai trage și o carte de resurse de la tine. Cifra 7 înseamnă CANCER! E momentul în care, tot restul jocului, vei ține minte cine te-a blocat și de ce.

4. Etapa introspecției. La un moment dat în joc, înfrânt, sărac, cu hoțul pe cea mai productivă regiune a ta, vei privi persoana care te-a blocat și îți vei aminti de o pădure la marginea orașului în care ști sigur că nimeni nu îi va căuta cadavrul.

5. Etapa post-Catan. Durează de la câteva ore de când ai ajuns acasă, până la câteva săptămâni. Este etapa în care nu mai vorbești cu ceilalți jucători și în care îți amintești de toate datoriile și lucrurile nașpa pe care ți le-au vreodată.

Când resentimentele trec, jocul s-a încheiat. Dorința de a juca revine, dependența se instalează și începeți să vă organizați pentru un nou joc de Catan alături de prietenii rămași.

În următoarea emisiune: ”Chestii enervante pe care le face lumea la Catan.”

2 gânduri despre “Coloniștii din Catan sau cum să rămâi fără prieteni în mai puțin de 2 jocuri

  1. Regula zicea ca dacă jucatori au mai mult de 7carti când se da zarul 7se dau la banca.dar dacă jucătorul nu are deloc cărți iar partenerul de joc nu a observat și a pus hoțul pe aceasta cum se procedează in acest caz?2 cartile trebuie ținute in permanenta pe masa?multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s